Cetăţi cuprinse in proiect

10.06.2016 – Muzeul Memorial Ioan Slavici și Emil Montia din Siria

Clădirea care adăpostește muzeul este monument arhitectonic și istoric, castel construit în stil baroc târziu, în 1838, și care a aparținut familiei nobiliare Bohus. În această clădire s-a semnat, în august 1849, capitularea armatei revoluționare maghiare în fața armatelor imperiale austriece și rusești. În acest loc a văzut lumina zilei Ioan Slavici la 18 ianuarie 1848.

Expoziția cuprinde mobilier, documente despre istoricul comunei Siria, manuscrise, fotografii, ziare, reviste care au aparținut celor două personalități culturale, biblioteca cu ediții valoroase ale operei lui Ioan Slavici (1848 – 1925), culegeri de folclor semnate Emil Montia. Printre aceste exponate pot fi amintite: fotocopia extrasului de naștere al lui Ion Slavici, o notiță a sa scrisă de mână la vârsta de 10 ani, fotocopii dupa actele de școală, diplomele obținute la absolvirea cursurilor liceale, la Arad și Timișoara, fotografii din perioada studiilor la Viena. Activitatea lui Slavici la revistele “Tribuna din Sibiu” (1893) și “Vatra” (1894) este bogat ilustrată. De asemenea sunt prezentate manualele sale școlare: “Istoria universală, evul mediu” și “Gramatica limbii române, etimologia”, precum și unele numere din “Revista copiilor și a tineretului” în care publică poveștiri didactice.

Vezi si alte Obiective turistice:

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, va invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro