Cetăţi cuprinse in proiect

10.06.2016 – Castelul Bohus din Siria

Sub dealul cetății se poate vizita castelul Bohus, construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Castelul constă dintr-un singur corp de clădiri cu 30 de camere. Partea principală are o fațadă și terasă prevăzute cu coloane dorice. Castelul reprezintă tipul conacului de câmpie, construit în stil neoclasic. În această clădire au fost duse tratativele între generalul Gorgey, comandantul suprem al armatei revoluționare maghiare din 1848-1849, și generalul Frolov, împuternicitul tarist în preajma capitulării necondiționate din 13 august 1849. Convorbirile au avut loc în actuala sală a bibliotecii comunale.

 

În castel este instalat muzeul memorial închinat marelui scriitor roman Ioan Slavici (1848-1925) născut la Siria. Muzeul, inaugurat în 1960, prezintă momente din copilăria, anii de școală primară petrecuți la Siria, apoi din anii studiilor de la Arad, Timișoara, Budapesta și Viena. Vizitatorul poate cunoaște astfel aspecte din vasta activitate literară, politică și pedagogică a lui Ioan Slavici. O serie de obiecte ale scriitorului sunt păstrate aici, cum ar fi biroul său de lucru, mobila din sufrageriea locuinței sale de la București, manuscrise, ediții din operele sale.

 

Tot în castelul Bohus se găsește și o expoziție permanentă consacrată compozitorului Emil Montia (1887-1965). Născut la Sicula, cea mai mare parte a vieții sale a petrecut-o în comuna Siria, trăind în casa din strada Spiru Haret nr. 130. Expoziția prezintă o serie de exponate care oglindesc viata și prodigioasa lui activitate muzicală, inspirată din nesecatul izvor al creației populare. Se poate vedea aici mobilierul camerei de lucru, pianul și violoncelul compozitorului, ca și diferite ediții ale principalelor sale lucrări: “Fata de la Cozia”, “Cercel”, “Moștenitorul”, “La fântăna cu găleată”, etc.

 

Castelul este încadrat de trei monumente artistice: bustul lui Ioan Slavici (1848-1925), executat de Ioan Tolan, bustul lui Mihai Eminescu (1850-1889), de același sculptor și statuia lui Ion Russu-Sirianu (1864-1909), opera sculptorului C. Balacescu.

La o mica distanță de castel se ridică monumentul Antoniei Bohus, ce s-a făcut cunoscută datorită sprijinirii revoluționarilor închiși după 1849, printre care și Eftimie Murgu, și activității duse pentru emanciparea femeilor.

Vezi si alte Obiective turistice:

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, va invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro