Cetăţi cuprinse in proiect

Cetatea Șiriei, jud. Arad

Clădită strategic pe dealul Şiriei, fortăreaţa supraveghea de la înălţimea zidurilor şi a turnurilor sale toată zona de jur-împrejur şi drumul de la Lipova către Oradea. Deşi era apărată de şanţuri adânci greu de trecut, Cetatea Şiria a fost cucerită şi distrusă, însă multe dintre zidurile ei, rămase în picioare, amintesc de măreţia unei cetăţi impunătoare. Ioan de Hunedoara, Matia Corvin şi Gheorghe Doja sunt doar câteva dintre numele care se leagă de istoria cetăţii.

Istoric

Prima atestare sigură a cetăţii Şiria este făcută abia din anul 1318. A fost, vreme îndelungată, o cetate a coroanei, asociată cu Comitatul Zarandului. De la început a dispus de un domeniu important, în care voievozii şi cnejii români erau rânduiţi în slujirea ei. De la 1390 trece în mâini private. A fost în stăpânirea despotului sârb Gheorghe Brancovici din 1439. În anul 1453 cetatea este preluată de către Ioan de Hunedoara, guvernator al regatului. În a doua jumătate a secolului al XV-lea, cetatea a fost deţinută de Matia Corvin. În 1464, regele Matia Corvin dăruieşte aceeaşi Cetate Şiria familiei Bathory, care, prin Ştefan, a avut mult timp demnitatea de voievod al Transilvaniei.

Importanţa din acea vreme a Cetăţii Şiria este demonstrată şi de numărul mare de localităţi arondate. În 1525, domeniul Cetăţii Şiria număra 121 de sate, trei oraşe şi mai multe târguri şi 2.038 de locuitori. Multe erau conduse de către elita măruntă, româneasă, (cneji, crainici, preoţi), cum ar fi acel voievod Vasile de Arăneag, pomenit în anii 1493-1494.
În 1514, cetatea este asediată, cucerită şi devastată de răsculaţii lui Gheorghe Doja. Odată cu prinderea şi uciderea lui Doja, fortăreaţa se întoarce în proprietatea nobililor maghiari şi-şi redobândeşte importanţa; puţin mai târziu intră în jocul politic care a dus la războiul civil dintre partizanii Szapolyeştilor şi ai Habsburgilor.
La jumătatea secolului al XVI-lea, în 1566, Cetatea Şiria a fost cucerită pentru prima dată de către turci. Recucerită în 1595 de către creştini, are prilejul să-l găzduiască şi pe Mihai Viteazul, în trecerea sa către Viena. După câteva noi asedii, în 1607, ajunge din nou sub stăpânire otomană şi rămâne ocupată până în anul 1693. Cetatea s-a menţinut cu aproape întreaga sa zestre de construcţii până după răscoala din 1784 a ţăranilor conduşi de Horea, Cloşca şi Crişan. Pentru a preîntâmpina folosirea sa de către alţi „rebeli”, trupele habsburgice au primit ordinul de a o distruge până la starea de ruine, cu ajutorul artileriei. Este motivul pentru care astăzi numai un ochi avizat mai poate distinge vechile sale componente funcţionale.

Construcţie

Cetatea Şiria a fost ridicată, probabil, către sfâşitul secolul al XIII-lea, folosind de la început zestrea de stânci pe care a fost amplasată. Se compune din două sectoare bine conturate: cetatea de pe culme şi extensiunea dinspre răsărit. În partea ei superioară au existat donjonul sau locuinţa castelanilor, apoi două aripi, aproximativ paralele, cu clădiri de palat şi alte utilităţi (capelă, depozite etc.).

Complexul poate fi corect denumit castelul Şiriei. Vizibil a rămas un mic turn de la extremitatea de vest, remarcat prin zidăria sa plină. Ampla curtină de jos (o mie de metri pătraţi), care a dispus de depozite cu pivniţe şi poartă carosabilă, cu pod mobil, a fost despărţită de restul terenului natural printr-un şanţ impresionant (adânc de zece metri şi lat de paisprezece metri).

Legende

Cetăţile Şiria, Şoimoş şi Dezna sunt legate de o legendă. Se spune că au fost construite de trei surori în urma unei prinsori. Fiecare s-ar fi lăudat că va construi o cetate măreaţă într-o sigură zi. Cetăţile au fost clădite peste noapte, însă tot efortul constructorilor a fost în zadar, pentru că s-au năruit a doua zi. Legenda spune că, pentru trufia lor, cele trei surori au fost transformate în şerpi albi. Fiecare poartă o coroană de aur pe cap şi o cheie de aur în gură. Ele aşteptă şi astăzi ca să le găsească cineva, să le ia cheile ca să se poată trans­forma din nou în fecioare, iar cetăţile să reapară aşa cum au fost ele construite.

Prezent
Privită de la poalele Dealului Şiriei, cetatea pare că ajunge până la cer. Stânca pe care a fost construită, zidurile ei înalte de piatră şi turnurile de apărare şi şanţurile adânci amintesc de gloria acestei fortificaţii. Chiar dacă a fost distrusă, Şiria rămâne şi astăzi o cetate impunătoare care a jucat un important rol strategic timp de cinci secole.

Localizare / Acces

Localitate: comuna Șiria, sat Șiria, județul Arad
Perioada recomandată de vizitare: primăvara și vara

Perioada:

Secolul al XIII-lea

 

Galerie Imagini

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, va invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro