Cetăţi cuprinse in proiect

Cetatea Bologa, jud. Cluj

„Cetatea Sebeşului” ori Cetatea Hunyad identifică locul pe care îl regăsim sub denumirea de Bologa. Din primele ei atestări, de la începutul secolului al XIV-lea, Cetatea Bologa a fost implicată în războaiele civile care au precedat consolidarea primului angevin la tronul Ungariei, regele Carol Robert. În vremuri mai liniştite, cetatea a fost sub autoritatea voievozilor tiransilvaniei, până când, în urma înţelegerii dintre regele-împărat, Sigismund de Luxemburg, şi Mircea cel Bătrân, a fost destinată refugierii celui din urmă, în caz de restrişte. Zidurile de apărare înalte şi groase, turnul în care încă mai poţi urca pe o scară îngustă de piatră şi ferestrele arcuite, toate păstrează încă măreţia unei cetăţi strategic construite acum 700 de ani.

Istoric

Cetatea Bologa apare pentru prima data în acte oficiale în anul 1319. A fost construită, cel mai probabil, la sfârşitul secolului al XIII-lea, peste râu de vechile ruine ale unui castru roman. Cu zidurile ei masive de piatră şi cele patru turnuri, Cetatea Bologa avea rolul de a supraveghea drumul care ducea de-a lungul văii Crişului Repede. După începutul secolului al XV-lea cetatea va deveni nobiliară, rămânând a familiei Banffy până la părăsirea sa totală. În secolul al XVII-lea rolul cetăţii a crescut brusc datorită instalării turcilor în Bihorul învecinat.

Construcţie

Ridicată din piatră de râu şi amplasată pe un deal greu accesibil, Cetatea Bologa a evoluat de la un nucleu de excepţie: un donjon cu baze circulare.

Este una dintre cele mai vechi şi cel mai bine conservate clădiri de acest tip din întreaga Transilvanie. Cu o înălţime de peste 13 metri, turnul era amenajat pe patru niveluri, despărţite între ele de planşee din bârne groase de lemn. Accesul în turn se făcea pe o scară mobilă din exterior, apoi, chiar şi acum, prin interiorul zidului gros, pe o scară scundă şi îngustă de piatră, pentru trecerea unei singure persoane. La nivelul al treilea se ajunge în spaţiul destinat locuirii propriu-zise, dotat cu două ferestre în nişe de şedere şi un şemineu carenat şi horn în zid.

Al doilea turn, amplasat în partea opusă donjonului, are bază patrulateră şi pare să fi fost destinat unei porţi. Curtina s-a modificat în timp foarte puţin, unind cu zidurile sale înalte şi groase de doi metri cele două turnuri. În secolele XVI-XVII au apărut alte două turnuri semicirculare, folosite pentru armele de foc de toate calibrele. Interiorul, acoperit cu multe ruine, ascunde construcţii utilitare şi, în mod sigur, vechea cisternă. Din secolul al XIV-lea şi până în secolul al XVII-lea, Cetatea Bologa a fost considerată o proprietate valoroasă, de care aparţineau numeroase sate, locuri de vamă, întinse locuri de păşunat şi chiar şi târgul de la Huedin. Pe domeniul cetăţii au fost semnalate chiar şi locuri de extracţie şi de spălare a aurului.
Din cauza puterii economice şi strategice pe care o avea Cetatea Bologa şi în urma implicării ei în conflictele armate ale vremii, sultanul Mehmed al IV-lea a dat, în 1669, ordin pentru demolarea cetăţii, ordin care a fost retras printr-o donaţie consistentă făcută la Înalta Poartă. Cetatea a fost pur şi simplă părăsită, în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Turnul-donjon şi o mare parte din ziduri au mai rămas încă în picioare.

Prezent

Cu zidurile ei măreţe şi cu cele două turnuri rămase în picioare, Cetatea Bologa aminteşte şi astăzi de importanţa ei de odinioară. Merită ocolită de jur-împrejur, pe poteca îngustă de pământ, şi apoi studiată în detaliu. De la abrazurile de tragere ale cetăţii se poate privi în cele patru zări. În interior printre dărâmături se simte freamătul şi zbuciumul apărătorilor cetăţii vechi de 700 de ani. Turnul înalt de piatră demonstrează priceperea şi măiestria meşterilor constructori. Cetatea Bologa poate fi considerată fără exagerare spectaculoasă în exterior şi grandioasă din interior.

Localizare / Acces

Localitate: comuna Bologa, sat Poieni, județul Cluj
Perioada recomandată de vizitare: pe tot parcursul anului

Perioada:

Secolul al XIII-lea

Galerie Imagini

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, va invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro