Cetăţi cuprinse in proiect

Cetatea Ardeu, jud. Hunedoara

Ridicată de daci în secolul I î.Hr., Cetatea Ardeu este o fortificaţie puţin cunoscută. Arheologii spun că, acum 2.000 de ani, Ardeu avea ziduri de apărare, turn, atelier de fierărie şi multe spaţii de locuit. Pentru a-şi apăra cetatea, dacii au luptat sub zidurile sale pe viaţă şi pe moarte cu soldaţii romani.

Istoric

Fortificaţia din dealul Cetăţuia a fost ridicată de daci, din nevoia de a controla accesul către exploatările de aur de pe Valea Arieşului şi de aceea a fost întărită cu ziduri din piatră. Săpăturile arheologice au scos la iveală vestigii care atestă că populaţia era prezentă pe aceste meleaguri începând cu secolul I î.Hr. Cele mai vechi urme aparţin Culturii Coţofeni; ulterior, în epoca bronzului şi în prima epocă a fierului, noi comunităţi s-au aşezat la poalele dealului.

Construcţie

Ruinele cetăţii au fost descoperite pe dealul Cetăţuia sau Cetăşeaua, locul fiind păzit de versanţii abrupţi care fac dificil ac­cesul spre culmea dealului. Accesul în cetate se făcea, probabil, pe două laturi, prin nord şi vest. În urma investigaţiilor efectuate în ultimii ani a fost demonstrată existenţa elementelor de fortificaţie sub forma unui zid din piatră lipită cu lut, având o grosime de doi metri şi o înălţime ce depăşeşte un metru. Pe platoul interior s-a descoperit cea mai importantă clădire din cetate, turnul-locuinţă, dar şi atelierul unui fierar. Remarcabil este că, potrivit unei practici constatate ca fiind generalizată, în Evul Mediu, locul a fost reluat. Pe o suprafaţă mai restrânsă, protejată cu ziduri ridicate cu mortar, a apărut o nouă cetate.

Legendă

De Cetatea Ardeu şi de minele de aur se leagă o legendă spusă chiar de localnici. Se povesteşte că o comoară, sub forma unei căruţe cu boi, plină cu monede de aur, a fost ascunsă într-o peşteră din zonă. Comoara era păzită de uriaşi care apoi au zidit peştera, aşa că acum nimeni nu mai ştie unde au fost ascunse bogăţiile.

Prezent
Ruinele Cetăţii Ardeu încă mai aşteaptă să fie descoperite de arheologi. După un an de pauză, în 2013 vor reîncepe săpăturile pe dealul Cetăţuia. Arheologii speră că vor reuşi, cu ajutorul vestigiilor descoperite, să aducă la lumină mărturii despre dacii care au trăit în Cetatea Ardeu.

Localizare / Acces

Localitate: comuna Balșa, sat Ardeu, județul Hunedoara
Perioada recomandată de vizitare: primăvara și vara

Perioada:

Secolul I î.Hr.

Galerie Imagini

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, va invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro